Plezierenvertier.nl

* * *     Arezzo - Siena     * * * 

woensdag 30 juli:      Zoals elke morgen deze vakantie                                                  worden we om 06.30 uur telefonisch gewekt. Na een                                      snelle douche worden we dan om 7.00 aan tafel verwacht voor het ontbijt. Het ontbijt is aangepast aan ons Nederlan-ders. De Italianen nemen als ontbijt een kopje koffie (café Americain, Café Lungo of een cappucino) met een croissantje. Reisleider Theo heeft Vasco echter laten weten dat wij Hollanders op dat gebied wel wat meer wensen hebben. In ieder geval brood (of een broodje) met kaas en/of vlees als beleg. En het moet gezegd: er is niet slecht ontbe-ten! Opvallend was wel het zoutloze brood.Kennelijk zo gebakken omdat men er vanuit gaat dat het beleg vaak meer dan voldoende zout bevat.

 

Om 8.00 uur stappen we weer in de bus die ons nu naar Arezzo zal brengen en later op de dag naar Siena.
Arezzo is de stad van de juweliers, van de edelstenen, van de monnik Guido (uitvinder van het notenschrift) en van de film La vita e bella (het leven is mooi), een film die Roberto Benigni in dit stadje heeft opgenomen.

Vóór we aan de koffie gaan (Hotel Vasari) bezoeken we eerst een Franciskaner kerk. Deze kerken vallen op door hun eenvoudige "zaalmodel", hetgeen betekent: muren rechtzetten en een eenvoudige houten dakconstructie erop. Opvallend is dus de afwezigheid van pilaren. Verder heeft de (rijke) burgerij veel geld apart gelegd om de kerken te kunnen verfraaien met fresco's of andere kunstuitingen.

 

 

 

 

 

Om de rit van Arezzo naar Siena plezierig te onderbreken heeft Theo andermaal een picknick ingelast. Wederom is er van alles te eten en te drinken. Kennelijk leren we snel, want binnen een goed kwartier staat het hele buffet gereed op 2 banken in het stadsparkje van Lucignano.

 

Theo staat er op zelf de meloenen door te snijden.

 

Als we na de picknick Siena binnen rijden valt ons direct het beeld op van de wolvin met Romulus en Remus. In de stad zullen we dit vaker tegenkomen. Volgens de legende stichtte een zoon van Remus deze stad en de gedachte hieraan wil men levend houden middels dit overbekende beeld.

Siena is een heel aardig plaatsje. Rondom het schelpvormige plein liggen allerlei kleine, schilderachtige straatjes die omhoog kronkelen. In die straatjes is er volop gelegenheid tot winkelen in de diverse kleine zaakjes.

Siena is de stad van de nooit afgebouwde kathedraal. Wederom dacht een door grootheidswaanzin getroffen geestelijk leider "iets moois" achter te moeten laten. Men is echter nooit verder gekomen dan de bouw van de voorgevel. Het hele middenschip dat er naast en tussen gebouwd moest worden ontbreekt tot op de dag van vandaag. De plaats waar een pilaar zou moeten komen is wel op het binnen plein zichtbaar.

Ook een bezoekje waard is is de bibliotheek in de kerk van Siena. Hier is een verzameling waardevolle boekwerken bijeengebracht door Aenus Silvius Picolomineus hetzelfde jongetje uit Pienza dat later door het leven ging als Paus Pius II. In de bibliotheek liet hij alle muren voorzien van prachtige fresco's. Later liet zijn neef Paus Pius III de zoldering afwerken met prachtig schilderwerk.

 

bij de eerste foto:  burgers betaalden mee aan de kerk; een enkeling wilde dit herkenbaar hebben, getuige die "kromme" pilaar